Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2006

Το Γενναίον Ψεύδος, η παρωδία, η ξεφτίλα...

Αντιγράφω από το βιβλίο της Έλλης Παππά, χήρας του Νίκου Μπελογιάννη, Αποχαιρετισμός στον Αιώνα μου [εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2005, σελ. 133, οι υπογραμμίσεις δικές μου]:

Ουσιαστικά, το μόνο αποτέλεσμα αυτού του πολέμου ήταν η απογύμνωση των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησαν οι πρωταγωνιστές του για να πείσουν τους αφελείς για το "δίκαιο" του πολέμου τους. Το κύριο επιχείρημά τους, τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ που "απειλούσαν" την ανθρωπότητα, δεν ήταν παρά ένα ψεύδος. Ένα σκόπιμο ψεύδος, κάτι που βεβαίως δεν είναι ξένο ούτε στην πολιτική πράξη ούτε στην πολιτική φιλοσοφία - όπως άλλωστε διδάσκει ο Πλάτωνας, ο πρώτος διανοητής που όχι μόνο ασχολήθηκε εξαντλητικά με το θέμα του πολιτικού ψεύδους αλλά και το ευλόγησε, με τη διαφορά πως ο αρχαίος φιλόσοφος το θέλει "γενναίον" το πολιτικό ψεύδος, δηλαδή καλοφτιαγμένο, κατάλληλο για την κάθε περίπτωση, ώστε να είναι πειστικό.
Και συνεχίζει η Έλλη Παππά [σελ. 138]:
Ο αρχαίος φιλόσοφος, ο Πλάτωνας, που πρώτος δίδαξε τη νομιμοποίηση του ψεύδους στην πολιτική, είχε διατυπώσει μια επιφύλαξη: όσο καλοδουλεμένο, όσο γενναίον κι αν είναι το ψεύδος δεν έχει πολλές ελπίδες να γίνει πιστευτό από τους ανθρώπους με κάπως ώριμη σκέψη, γι' αυτό και παίρνει τα μέτρα του ο φιλόσοφος: περιορίζει τη χρήση του πιο χοντροκομμένου ψεύδους στους απολύτως ανώριμους, στους κάτω των δέκα ετών εγκεφάλους. Ο Μπους κι ο Μπλερ φάνηκαν πιο τολμηροί ή πιο αισιόδοξοι. Απευθύνθηκαν στους ενήλικες ζητώντας τους να πιστέψουν τα χοντροκομμένα ψεύδη τους και, στην πρώτη τουλάχιστον φάση, πέτυχαν το στόχο τους. Πολλοί τους πίστεψαν τότε και περισσότεροι προσποιήθηκαν ότι τους πίστευαν. Το ζητούμενο ήταν να απλωθεί ο Τρόμος.
Η Έλλη Παππά έγραφε τα παραπάνω σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι διέθετε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και όσον αφορά την υποτιθέμενη απόπειρα Βρετανών μουσουλμάνων πολιτών να ανατινάξουν αεροπλάνα πάνω από αμερικανικές πόλεις χρησιμοποιώντας εκρηκτικά σε υγρή μορφή.

Ποια απόπειρα δηλαδή... Για "σχεδιασμό" επρόκειτο... Δηλαδή για προθέσεις...

Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να ασχολούμαστε μ' αυτή τη στημένη υπόθεση. Το ζητούμενο είναι να απλωθεί ο Τρόμος.

Κι όπως έλεγε κι ο Γκυ Ντεμπόρ, το σταλινικό καθεστώς δεν ήθελε με τα ψεύδη του να πείσει τους πολίτες αλλά να μην ακούγεται τίποτε άλλο πέραν αυτών.

Babylino ποτισμένα με ούρα. Τρόμος...

4 σχόλια:

ATHENA είπε...

ΑΝΟΙΞΑ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΟΥ
ΠΛΑΤΩΝ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!


ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΑΖΑ ΠΑΛΙ ΚΑΤΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ


http://www.gregpalast.com/section/articles

ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Ο ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΓΚΡΕΓΚ

ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΠΟΥΣΙΚΟΥ

ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΒΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΑΝ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ -ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ-

ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ...

1 είπε...

Δεν νομίζω ότι ο Παλάστ υπερασπίζεται την πολιτική και τις τακτικές του Ισραήλ - τουλάχιστον δεν εντόπισα εγώ κάποιο σχετικό άρθρο, από όσα υπάρχουν στη σελίδα στην οποία παραπέμπεις. Οι έποικοι, ανεξάρτητα αν κάποιοι τους είναι βασιλικότεροι του βασιλέως, θύματα είναι κι αυτοί. Τους μαζεύει το Ισραήλ από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και μετά τους στέλνει να εποικίσουν τα κατεχόμενα, αφού υπάρχει τεράστιο πρόβλημα γης στο Ισραήλ. Φτωχολογιά που υφίσταται άγρια εκμετάλλευση, αφού πρώτα τους είχαν τάξει λαγούς για πετραχήλια στη Γη της Επαγγελίας...

ATHENA είπε...

ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΜΠΛΟΓΚ ΒΡΗΚΑ ΕΝΑΝ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΟΥΡΛΙΑΖΕ ΠΟΣΟ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΛΑΣΤ

ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΨΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΝ ΒΡΩ ΛΙΝΚ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΩ

ATHENA είπε...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΟΙΚΩΝ

ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ Η Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΛΕΜΕ...