Παρασκευή, Αυγούστου 18, 2006

Ιδεολογικοί τρομοκράτες και εθνικιστές του κερατά

Ο Στάθης [Σταυρουλάκης] δημοσίευσε χθες στον Ναυτίλο του στην Ελευθεροτυπία ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο σχετικά με την ιδεολογική -και όχι μόνον- τρομοκρατία που ασκούν οι Ισραηλίτες. Με κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις, μπορώ να πω ότι το κείμενο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί περίληφη κάποιων "κεφαλαίων" από Το Γκόλεμ του Πλάτωνα. Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα:

Εχοντας, από αιώνες. μετατρέψει την ιστορία τους και τη μυθολογία τους σε θρησκεία, οι Ισραηλίτες είναι οι μόνοι που κατέχουν αυτό το παράδοξο μέσω
ακριβώς της θρησκείας τους να έχουν μετατρέψει τα βιβλία της ιστορίας τους (και της μυθολογίας τους) σε ιερά κείμενα. Μάλιστα σε ιερά κείμενα και των άλλων δύο βιβλικών-μονοθεϊστικών θρησκειών. [...]

Τα «ιερά» αυτά «κείμενα», απ' τον Ησαΐα έως τους Μακκαβαίους, βρίθουν παραινέσεων εξόντωσης των άλλων, είτε απ' τον Θεό τον ίδιο, είτε απ' τους προφήτες του. Τούτο όχι μόνον ενοχλεί τους Ισραηλίτες αλλά αντιθέτως απαιτούν απ' όλους τους άλλους να αλλάξουν και να απαλείψουν απ' τα δικά τους ιερά κείμενα οτιδήποτε είναι δυνατόν να υπάρχει ή να ανιχνευθεί σε αυτά ως αιχμή ή υπαινιγμός που οι Ισραηλίτες θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ...αντισημιτισμό. Παράλογο;

Οχι. «Εξυπνο»!

«Εξυπνο» στο πλαίσιο της ιδεολογικής τρομοκρατίας που ασκούν κατά πάντων.[...]

Ούτε τα χριστιανικά, ούτε τα μουσουλμανικά κείμενα παροτρύνουν στον φόνο του γείτονα, την αρπαγή της γυναίκας του, την καταπάτηση του αγρού του, μόνον στα εβραϊκά ιερά κείμενα ευλογούνται αυτές οι ανδραγαθίες απ' τον ίδιον τον Θεό, πότε με μεσσία τον Κύρο και πότε με σπάθη τον Δαρείο. Κι όμως οι Ισραηλίτες ζητούν απ' τους άλλους ν' αλλάξουν τα κείμενά τους, ενώ τα δικά τους τα κρατούν απαραβίαστα. [...]

Εθνικιστές του κερατά οι ίδιοι, διαβρώνουν συστηματικά, ιδίως μέσα απ' τις τέχνες τα γράμματα και τον Τύπο, το αίσθημα πατριωτισμού και αυτογνωσίας των άλλων συκοφαντώντας τα ως εθνικιστικά.

Εκτρέφοντας τσιράκια στον προνομιακό χώρο της επικοινωνίας ή προστατεύοντας καριέρες, καθιστούν ύποπτον ρατσισμού, ρατσιστή ή αντισημίτη, όποιον αντιστρατεύεται τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εξαπολύουν ή αντιστέκεται (κυρίως μέσα στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση) στο παραλήρημα θανάτου που είναι πλέον το κράτος-στρατός που διαθέτουν.

Αυτό κάποτε θα σταματήσει, πόσον και σε πόσους ακόμα θα κοστίσει, είναι το ερώτημα. [...]

Η πολιτική ορθότης, ο μεταμοντερνισμός, η αποκοπή απ' τα ανθρωπιστικά γράμματα, μπορεί προσώρας να δουλεύουν το ίδιο καλά όσον τα άρματα μάχης, αύριο όμως θα δουλέψουν καλύτερα απ' τα μπούμερανγκ. Οι Ισραηλινοί πρέπει να βρουν τον δρόμο της συμβίωσης με τους Αραβες, αλλοιώς θα αλλάζουμε όλοι διαρκώς θέσεις στο Αουσβιτς.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Χρηστάκη, με μία ματιά που έριξα στα άρθρα σου που εμφανίζονται μόνο στην πρώτη σελίδα του blog σου, διαπίστωσα ότι ορισμένα πράγματα δεν τα λές όπως ακριβώς τα σκέφτεσαι αλλά έχουν κρυφό νόημα που απαιτεί μια ελαφρά "αποκρυπτογράφηση".

Τον κόπο αυτόν θα τον κάνω εγώ για 'σένα:

Απόσπασμα: "Με κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις, μπορώ να πω ότι το κείμενο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί περίληψη κάποιων "κεφαλαίων" από Το Γκόλεμ του Πλάτωνα."

Αποκρυπτογράφηση: Ναι, ναι, Ω! είμαι μεγάλος συγγραφέας και όλοι σε αντγράφουν...

Απόσπασμα: "Όπως ίσως θα θυμούνται όσοι τουλάχιστον παρακολουθούσαν τα όσα γράφω τα τελευταία χρόνια, ένα από τα θέματα που έχω ερευνήσει είναι και εκείνο της καταγωγής του χριστιανισμού."

Αποκρυπτογράφηση: Εδώ ο συγγραφέας μας ενημερώνει πως το φανατικό κοινό του τον παρακολουθεί για χρόνια ολόκληρα. Πιστοί συρέουν κατα πόδας του Θρύλου "Χρήστου Μόρφου". Ο οποίος, αδαείς του φίλοι, έχει ερευνήσει και το θέμα της καταγωγής του χριστιανισμού... Μα τί μου λέτε, τί μου λέτε!!! Και αυτό το θέμα;

Απόσπασμα: "Είχα γράψει παλιότερα για τον Μπρούνο Μπάουερ" "Κι ακόμα παλιότερα έγραφα" "Απαντώντας στο σχόλιό της ανέφερα μεταξύ άλλων ότι"

Αποκρυπτογράφηση: Τα έχω πεί όλα πρίν απο όλους και για όλα. Εγώ ειμί το φώς του κόσμου... (Ρε μπάς και σε έχει επηρεάσει λίγο εκείνη η εικόνα του Χριστού που έχεις πάνω απο το κρεβάτι σου;)

Απόσπασμα: "Γράφοντας για τη Συμφωνία Σάικς-Πικό, θυμήθηκα ότι το χειμώνα του 2002, είχα γράψει το άρθρο ... το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε σε κάποιο περιοδικό. Από το δημοσιευμένο άρθρο είχαν αφαιρεθεί κάποια κομμάτια και -φυσικά [;]- όλες οι σημειώσεις" Αποκρυπτογράφηση: Και άρθρα δημοσιεύουμε και μας τα κόβουν. Θυμήθηκα τώρα τί είχα γράψει το 2002. Που τα θυμάμαι... Με τόσα που έχω γράψει.. Γιατί η αλήθεια που λέει ΜΟΝΟ ο Χρήστος Μόρφου πονάει κυρίες μου και κύριοι. Πονάει. Αν θέλετε ΟΟΟΛΗ την μοναδική αλήθεια τηλεφωνήστε 2310 52 10 10

Απόσπασμα: "Εκεί, στον γκρίζο τοίχο ενός αμφιθεάτρου είχα γράψει με κόκκινη μπογιά το σύνθημα:...Δεν θυμάμαι τι σκεφτόμουν τότε, τι διάβαζα, τι συζητούσαμε. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια όλο και πιο συχνά σκέφτομαι εκείνο το σύνθημα. Και δεν λείπουν οι ευκαιρίες."

Αποκρυπτογράφηση: Απο μικρό παιδί ήμουν τόσο επαναστάτης. Ναι. Απο μικρό τόσο δα παιδάκι-φοιτητής! Και σκεφτόμουν, ΚΑΙ διάβαζα ΚΑΙ συζήταγα. Αλλά, πάντα στο σωστό το δρόμο και πάντα πρίν απο όλους, μπροστά. Αφού αυτό και μόνο το σύνθημα (που μόνος μου το σκέφτηκα) ακόμα σήμερα χιλιάδες συνάδελφοι φιλόσοφοι παλεύουν να ερμηνέψουν...

Αποκρυπτογράφηση: Απόσπασμα: "Το εξώφυλλο του κόμικ περιοδικού για το "Plato's Golem" είναι δικό μου "δημιούργημα"." Είπαμε, ΔΙ - ΚΟ - ΜΟΥ. Είναι δικό μουυυ!!! Δικό μου! Δικό μου! Δικό μου! Δικό μου! Δικό μου! Δικό μου! Δικό μου!

Απόσπασμα: "Ο Νόρμαν Φινκελστάιν, που αναφέρεται στο προηγούμενο άρθρο είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Η Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος" στο οποίο είχα αναφερθεί σε παλαιότερο κείμενό μου. Σε άλλο κείμενό μου είχα παρουσιάσει και το βιβλίο του ίδιου συγγραφέα "Εικόνα και Πραγματικότητα της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής Διαμάχης". Δύο ακόμη βιβλιοπαρουσιάσεις μου ίσως σας ενδιαφέρουν..."

Αποκρυπτογράφηση: ΞΑΝΑ για να μή ξεχνίομαστε: Τα έχω πεί όλα πρίν απο όλους και για όλα. Εγώ ειμί το φώς του κόσμου... το Α και το Ω ...

1 είπε...

Αγαπητέ "Χρηστάκη", τραβάς κι εσύ τα ζόρια σου. Προσωπικά, μάλιστα, ζόρια.

1. Σε ενοχλεί το γεγονός ότι στα νιάτα μου υπήρξα επαναστάτης. Δικό σου πρόβλημα .

2. Σε ενοχλεί το γεγονός ότι έχω ψάξει και έχω γράψει διάφορα. Δικό σου πρόβλημα.

3. Σε ενοχλεί το γεγονός ότι παραπέμπω σε παλιότερα κείμενά μου. Δικό σου πρόβλημα.

4. Σε ενοχλεί ακόμα και το γεγονός ότι παραπέμπω όχι μόνο σε δικά μου κείμενα αλλά και σε βιβλία άλλων. Δικό σου πρόβλημα.

5. Σε ενοχλεί επίσης το γεγονός ότι μετέστρεψα το εξώφυλλο ενός περιοδικού κόμικ και έγραψα ότι είναι δικό μου δημιούργημα. Δικό σου πρόβλημα.

6. Σε ενοχλεί το γεγονός ότι παρέπεμψα σε κάποιο άρθρο του Στάθη, λέγοντας ότι συμφωνώ σχεδόν απόλυτα μαζί του. Δικό σου πρόβλημα.

7. Το κόλλημά σου με τη Θεσσαλονίκη είναι επίσης Δικό σου πρόβλημα.

8. Την ειρωνεία σου επί προσωπικού την αντιπαρέρχομαι. Για την ουσία των όσων γράφω δε λες κουβέντα. Προφανώς δικό σου πρόβλημα είναι το να προσπαθείς να με μειώσεις επί προσωπικού και όχι επί της ουσίας. Είναι ξεκάθαρο ότι με γνωρίζεις προσωπικά και έχεις πρόβλημα μαζί μου. Δικό σου πρόβλημα.

Your Shrink.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία. Ήταν λογικό να απαντήσεις έτσι καθώς όντως η επίθεση φαινόταν προσωπική.

Ίσως γι'αυτό και διάβασες όσα έγραψα χωρίς ψυχραιμία. Λογικό. Δεν ήταν όμως. Αν ξαναδιαβάσεις όσα έγραψα, θα δείς ότι δεν με ενοχλεί τίποτα απο όλα αυτά. Εγώ σχολίασα ειρωνικά μόνο τον τρόπο.

Είπα με δύο λόγια: ορισμένες φορές, και με παραδείγματα αυτά που έδωσα, ο λόγος σου έχει "στόμφο". That's all!

Απο την άλλη βγάζεις δύο τελείως αυθαίρετα συμπεράσματα. ΔΕΝ έχω κανένα κόλλημα με την θεσσαλονίκη. Την αγαπάω, μου αρέσει και μου έχει λείψει.

Και το σημαντικότερο, δεν σε γνωρίζω προσωπικά! Σε "γνώρισα" μέσα απο το blog σου.

Αν ήσουν πιο ήρεμος, θα έπερνες απλά το μήνυμα ότι ίσως δεν είναι τόσο ωραίο να διακρίνονται έστω ψήγματα έπαρσης μέσα απο τα γραπτά σου, και θα το λάμβανες υπ'οψη σου. Δεν ήταν λοιπόν προσωπική επίθεση με σκοπό να σε μειώσω. Μήν υποτιμάς την νοημοσύνη των αναγνωστών σου. Δεν θα τους αλλάξω εγώ γνώμη για εσένα. Ο καθένας κρίνεται απο τα έργα του.

Όσο για την ουσία των όσων γράφεις, βρέθηκα μέχρι το blog σου (το οποίο παρακολουθώ συχνά τον τελευταίο μήνα) ψάχνοντας παρόμοια κείμενα γιατί προφανώς συμπλέουμε ιδεολογικά, έστω απο ότι μέχρι τώρα φαίνεται, σε ορισμένα ζητήματα. Σε ορισμένα άλλα διαφωνούμε καθέτως, αλλά αυτό είναι και για 'σένα όπως φαντάζομαι "ευχής έργο".

Επι της ουσίας λοιπόν που λές, καλά τα λές. Μόνο που σήμερα το δεξιό panel του Blog σου έχει εμφανίσει κινέζικα (δεν διαβάζονται τα ελλήνικά) αλλά είδα ένα link σε κάτι "μεταφυσικό"... Επειδή ακριβώς δεν μπορώ να διαβάσω και συνεπώς να καταλάβω πώς (με ποιά "διάθεση")παραπέμπεις στο site του "μεταφυσικού" επιφυλάσσομαι. Αν δεν κατάλαβες ανήκω στην σφαίρα της αυστηρής επιστημονικής σκέψης. Είδομεν.

Με ελαφρά απολογητική διάθεση, Your_Shrink

1 είπε...

Αγαπητέ Shrink.

Δέχομαι την "ελαφρά απολογητική διάθεσή" σου και σ' ευχαριστώ που αναγνωρίζεις ότι ήταν "λογικό" να απαντήσω έτσι "καθώς όντως η επίθεση φαινόταν προσωπική".

Θα λάβω σοβαρά υπόψη μου τις αιτιάσεις σχετικά με το "στόμφο" ή την "έπαρση" που διακρίνει κάποια γραπτά μου. Αν και σε κάποια παραδείγματα που ανέφερες στο πρώτο σχόλιό σου με αδικείς, αναγνωρίζω ότι κάποια κείμενα χαρακτηρίζονται από "στόμφο" ή "έπαρση", αν και θα χρησιμοποιούσα μια διαφορετική λέξη, μη ψυχαναλυτικού χαρακτήρα. Αλλά αυτά είναι... αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Το "κόλλημα με τη Θεσσαλονίκη" προέκυψε από τη σύγκριση με τον πλασιέ. Δεν νομίζω ότι προσπαθώ να "πουλήσω" κάτι, πέρα από μερικές ιδέες ή πληροφορίες, τις οποίες ο κάθε αναγνώστης αξιολογεί με τα δικά του ενδιαφέροντα και κριτήρια.

Το γιατί η δεξιά στήλη του μπλογκ έδειχνε χτες "κινέζικα" το εξηγώ στα "Μπλογκαρίσματα".

Το link για το "μεταφυσικό" δεν έχει τίποτα το... μεταφυσικό. Ανήκει σε μια κατηγορία links υπό τον τίτλο "Links προς Θ&Δ". Νομίζω ότι ο τίτλος είναι σαφής. Στα πλαίσια και μόνον της διαδικτυακής ευγένειας παραπέμπω σε κάποια site τα οποία έχουν ήδη ένα link προς τις Θ&Δ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

"Και να αδελφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά"...

ATHENA είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΧΡΗΣΤΟ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ,


ΧΡΗΣΤΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ
ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟ ΣΤΥΛ ΣΟΥ

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ

ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΨΑΞΕΙ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΔΑ

ΚΑΙ ΔΝΕ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΘΗ,
ΕΔΩ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΛΛΟ :)
ΟΠΩς ΕΠΙΣΗς ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΝΝΕΡΝΕΤ

ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ;-)





ΥΓ. ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ENTONA ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ...
ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ?

1 είπε...

Αθηνά,

Δεν νομίζω ότι ετέθη ζήτημα αλλαγής στυλ. Επειδή κι εσύ γράφεις, ξέρεις ότι πολλές φορές το στυλ διαλέγει τον γραφιά παρά ο γραφιάς το στυλ. Κι ο "γιατρός" δεν έθεσε ζήτημα στυλ π.χ. δεν το χαρακτήρισε ακατανόητο, σκοτεινό, αποσπασματικό ή ό,τι άλλο, αλλά προχώρησε σε "ψυχαναλυτικές" παρατηρήσεις για τον γραφιά.

Δεν νομίζω ότι ο "γιατρός" είναι νέος. Πιθανόν ούτε καν νέος αναγνώστης μου, όπως εξάλλου ισχυρίζεται και ο ίδιος.

Αν εσένα σου θυμίζει έντονα κάποιον φίλο σου, εμένα μου θυμίζει έντονα κάποιον γνωστό μου, οπότε μάλλον κάνουμε λάθος κι οι δυο μας. Εκτός κι αν ο κόσμος είναι πολύ μικρότερος από όσο ξέρουμε, κάτι που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την "αυστηρή επιστημονική σκέψη" του "γιατρού".

Άραγε, πόσο "αυστηρά επιστήμονας" είναι ένας Shrink;

"Γιατρέ";

...

Ανώνυμος είπε...

Ίσως ο κόσμος μας να είναι αρκετά μικρός και αυτό για να το καταλάβεις να είναι θέμα επαγωγικής σκέψης. Αφού όμως όπως κατάλαβα (και πολύ λυπάμαι γι'αυτό) σας αρέσουν τα μεταφυσικά, χωρίς εγώ να τα πώ (?) όλως τυχαίως ο Χρήστος με αποκάλεσε στην πρώτη απάντηση "Χρηστάκη" που είναι το όνομά μου (και απλά το έκανε γιατί έτσι τον είχα αποκαλέσει εγώ) και η Αθηνά με αποκάλεσε "Γιατρέ" που είναι μια ιδιότητά μου... (αφού είχα υπογράψει ώς Shrink). Χρήστο στο είπα δεν γνωριζόμαστε. Δεν συνιθίζω να λέω ψέματα, ότι σου είπα είναι έτσι ακριβώς. Αθηνά, τώρα θα κατάλαβες αν γνωριζόμαστε. Που δεν νομίζω, γιατί αν εσύ ξέρεις τον Χρήστο τότε δεν ξέρω εγώ εσένα.
Αλλά όχι και innernet ρε παιδιά και τρίτα μάτια... Δεν το πιστεύω... Πείτε μου πάλι οτι κατάλαβα λάθος...Όσο για το πόσο της αυστηρής επιστημονικής σκέψης μπορεί να είναι ένας Shrink, το nicname επιλέχθηκε "επιτόπου" για να υπογράψει το ύφος της "επίθεσης". Εκτός του ότι ένας Shrink οφείλει να είναι της αυστηρής επιστημονικής σκέψης. Χάρηκα που τα είπαμε πάλι και πολύ ευχαρίστως να πολεμήσουμε όσο σκληρά θέλετε μέχρι να βγάλουμε το τρίτο μάτι...

1 είπε...

Γιατρέ,

από λάθος συμπεράσματα πάμε όλοι μας περίφημα [και από ολίγη καχυποψία, όσον με αφορά, για να θυμηθούμε και το nick σου]. Το ενδιαφέρον μου για τα "μεταφυσικά" είναι ελάχιστο, και εδράζεται μόνον σε κάποιες προσωπικές εμπειρίες, τις οποίες, παλιότερα που με είχε απασχολήσει το θέμα, είχα ερμηνεύσει με σχεδόν αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Σχεδόν...

Την Αθηνά την έχω συναντήσει τετ-α-τετ άπαξ πριν από 3-4 χρόνια. Παλιότερα ανταλλάσσαμε και κανένα e-mail αραιά και πού, τώρα επικοινωνούμε μέσω αυτών των σχολίων. Μπορεί να μην σε ενδιαφέρει, αλλά για να μην βγάζεις λάθος συμπεράσματα, με την Αθηνά είχαμε "γνωριστεί" όταν έγραφα στο innernet τις "κλασικές" Θεαμαπάτες, link για τις οποίες μπορείς να βρεις, πάνω-πάνω δεξιά στο blog, και όπου μπορείς να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασιν πόσο "μεταφυσικές" ήταν. Αλλά και η Αθηνά, που γράφει συχνά πυκνά, και κάτι παραπάνω, στο φόρουμ του innernet, μόνον για τα μεταφυσικά της ενδιαφέροντα δεν διακρίνεται. Αν και αρμόδια είναι η ίδια.

Το ότι έγραφα τις κλασσικές Θ&Δ στο innernet και το ότι ήμουνα, επί χρόνια, συνεργάτης του Τρίτου Ματιού, μέχρι πριν από έξι μήνες, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Scripta manent. Κι εσύ δεν διαλέγεις τους ασθενείς σου.

Τελικά, μήπως εκτός από γιατρός είσαι και shrink; Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσω την [αυτο]ψυχαναλυτική μου διάθεση;

ATHENA είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΗΣΤΟ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ,

ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΕΝΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

..Αφού όμως όπως κατάλαβα (και πολύ λυπάμαι γι'αυτό) σας αρέσουν τα μεταφυσικά...

[ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΡΑΒΑΩ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΛΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟς]

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ -ΛΙΓΟ- ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ
ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΝΕ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΔΝΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΣΥ ΚΙ ΕΓΩ.

ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ: ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΝΕ ΕΙΣΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ, ΔΕΚΤΟ.

(ΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΤΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΛΟΛ)

ΧΡΗΣΤΟ,

ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΧΥΠΟΨΙΕΣ
(ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΙΦΤΕΙ ΛΙΓΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥ)


ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ :)

Ανώνυμος είπε...

Αμφιβάλλω για το αν ένας ψυχίατρος μπορεί να είναι αυστηρά επιστημονικής σκέψης.

Περιμένω κάποιο ορισμό, ιδιότητες, μετρήσεις και οτιδήποτε άλλο φέρνει την ψυχή στο χώρο της λογικής.

Το πρόβλημα με τη ματαφυσική ποιό είναι; Έτσι κι αλλιώς ο όρος μια παρεξήγηση είναι...

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και δεν θα μετατρέψουμε το blog σε συζήτηση περί ψυχιατρικής και μεταφυσικής, αλλά λέω μόνο πως χρειάζεται επαφή στενή με το αντικείμενο για να γίνει κατανοητό πώς η ψυχιατρική έχει αυστηρά επιστημονική μεθοδολογία. Η τάυτιση της έννοιας "Ψυχής" (με την θεολογική της υπόσταση) με το αντικείμενο που θεραπεύει η Ψυχιατρική είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Όπως σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις και εδώ το πρόβλημα ξεκινάει απο την εννοιολογική σύγχηση... Με βάση λοιπόν το πόσο γράψιμο χρειάζεται τώρα για να σου ορίσω επακριβώς το αντικείμενο της ψυχιατρικής (την "Ψυχή"), θα αρκεστώ να σε ρωτήσω (με βάση τώρα αυτό που καταλαβαίνω ότι εσύ θεωρείς "Ψυχή" μιας και νομίζεις ότι δεν σηκώνει ορισμούς και μετρήσεις) για να καταλάβεις τί εννοώ, πώς γίνεται με χορήγηση φαρμάκου -που έχει προκύψει με αυστηρά επιστημονικά κρητήρια και μάλιστα προέβλεπε απο πρίν τί ακριβώς θα κάνει στον ασθενή- είναι δυνατόν να θεραπευτεί μία "ψυχική" νόσος. Το μόνο που μπορώ να πώ με δύο λόγια, ρισκάροντας τραγικά να γίνω γενικολόγος και ασαφής, είναι ότι αυτό που ορίζουμε ψυχική σφαίρα είναι απόρροια βιοχημικών διαδικασιών στον εγκέφαλο, πράγματα που ορίζονται σαφώς, που μετριώνται σαφώς, που έχουν σαφέστατες ιδιότητες.
Όσο για την μεταφυσική... θέλουμε τρία blog για να τα πόυμε.
Υ.Γ: π.χ η "καψούρα" και όλα τα παρελκόμενά της θεραπεύεται με δύο απλά φαρμακάκια. Αποσαφηνίστηκε η βιοχημική της βάση και έληξε η ιστορία. Αν θέλεις λέμε, δεν σου είπα εγώ μετο ζόρι... ;-)

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και υπάρχουν μετρήσιμες διαφοροποιήσεις στον εγκέφαλο και στο σώμα του υποκειμένου, αλλά η επιστήμη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διευκρινήσει γιατί ένα ερέθισμα προκαλεί μια αντίδραση και όχι μια άλλη. Στη φυσική υπάρχει η έννοια του πεδίου (βαρυτικού, ηλεκτρομαγνητικού κλπ) που είναι φορέας δυνάμεων. Στην ψυχιατρική τι υπάρχει; Χώρια που δεν έχει αποδειχθεί αν η "ψυχική σφαίρα" είναι απόρροια βιοχημικών διεργασιών ή ισχύει το αντίστροφο...
Άλλο η θεραπεία και άλλο ο αφανισμός ή η άμβλυνση των συμπτωμάτων. Και το πιο καίριο ερώτημα: μιας και ανέφερες την "καψούρα", είναι ασθένεια και μιλάς για θεραπεία; Ποιός ορίζει τι είναι ασθένεια και τι όχι στην επιστήμη αυτή;

Ανώνυμος είπε...

"η επιστήμη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διευκρινήσει γιατί ένα ερέθισμα προκαλεί μια αντίδραση και όχι μια άλλη"

Ποιός το λέει αυτό? Μέγα ψεύδος! Μπορεί όχι για όλα αλλά δεν ισχύει!! Μήν λέμε ότι θέλουμε.

"Στην ψυχιατρική τι υπάρχει;"

Νευροδιαβιβαστές, οι υποδοχείς τους, περιοχές του εγκεφάλου εξειδικευμένες για λειτουργίες νοητικές, κινητικές, συναισθηματικές κλπ κλπ κλπ, νευρωνικά κυκλώματα, πολλά και διαφορετικά ήδη κυττάρων, υποδοχείς ερεθισμάτων (πόνου, θερμού, ψυχρού, πίεσης, αφής κλπ κλπ), ορμόνες, νευροπεπτίδια και πολλά άλλα!

"Χώρια που δεν έχει αποδειχθεί αν η "ψυχική σφαίρα" είναι απόρροια βιοχημικών διεργασιών ή ισχύει το αντίστροφο..."

Είναι θέμα ορισμού τί εννοείς ψυχική σφαίρα.΄Εφ'όσον κάτι (οτιδήποτε) δεν έχει αποδειχθεί στην επιστήμη δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να το ερμηνεύει όπως θέλει αυτός και κυρίως δεν έχει το δικαίωμα να το ερμηνεύει απο την αντίστροφη και μάλιστα χωρίς να το έχει αποδείξει (πολύ περισσότερο όταν ζητάει απο τους άλλους ό,τι πούνε να το έχουν αποδείξει πρώτα).

"Άλλο η θεραπεία και άλλο ο αφανισμός ή η άμβλυνση των συμπτωμάτων"

Πολλές φορές στην ψυχιατρική μιλάμε για θεραπεία (επαναφορά στην φυσιολογική κατάσταση της υποκείμενης νόσου) και όχι απλά για συμπτωματολογική αντιμετώπιση.


"Και το πιο καίριο ερώτημα: μιας και ανέφερες την "καψούρα", είναι ασθένεια και μιλάς για θεραπεία; Ποιός ορίζει τι είναι ασθένεια και τι όχι στην επιστήμη αυτή;"

Ώς ασθένεια την όρισα εγώ. Το σχόλιο είχε διάθεση χιούμορ γι'αυτό και το χαμογελάκι στο τέλος.Στα βιβλία της ψυχιατρικής δεν περιγράφεται ώς ασθένεια και κανένας ψυχίατρος δεν θα δώσει φαρμακευτική αγωγή σε κάποιον ερωτευμένο... Πάντως αυτό που είπα ισχύει. Όσο για το ποιός ορίζει τί είναι ασθένεια και τί όχι στον κλάδο αυτό της Ιατρικής, είναι το DSM IV, ένας κώδικας με σαφής περιγραφές και βήματα που οδηγούν σε διάγνωση. Λες τόσα χρόνια να μήν ισχύει τίποτα; Στο κάτω κάτω ρώτα αυτούς που απευθύνθηκαν μόνοι τους σε ψυχίατρο και έγιναν καλά να σου πούν τί είναι σθένεια και τί όχι.

Το βασικότερο όλων, το ξαναγράφω:

΄Εφ'όσον κάτι (οτιδήποτε) δεν έχει αποδειχθεί στην επιστήμη δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να το ερμηνεύει όπως θέλει αυτός και κυρίως δεν έχει το δικαίωμα να το ερμηνεύει απο την αντίστροφη και μάλιστα χωρίς να το έχει αποδείξει (πολύ περισσότερο όταν ζητάει απο τους άλλους ό,τι πούνε να το έχουν αποδείξει πρώτα).

Παρεπιπτόντως δεν είμαι ψυχίατρος...

Ανώνυμος είπε...

"΄Εφ'όσον κάτι (οτιδήποτε) δεν έχει αποδειχθεί στην επιστήμη δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να το ερμηνεύει όπως θέλει αυτός και κυρίως δεν έχει το δικαίωμα να το ερμηνεύει απο την αντίστροφη και μάλιστα χωρίς να το έχει αποδείξει (πολύ περισσότερο όταν ζητάει απο τους άλλους ό,τι πούνε να το έχουν αποδείξει πρώτα)."

Πρώτον: διατύπωσα απλά μια ερώτηση, δεν ερμήνευσα.
Δεύτερον: Με τον τρόπο που το γράφεις αφήνεις να εννοηθεί οτι αφού δε το ερμηνεύσαμε ως τώρα ας δεχθούμε οτι ισχύει αυτό που λέει επίσημα η επιστήμη, οτι δηλαδή όλα προέρχονται από βιοχημικές αντιδράσεις. Αν η επιστήμη ήταν αντικειμενική θα αναφαιρόταν και στις δύο θέσεις με την ίδια συχνότητα και όχι μονομερώς όπως κάνει και έκανες και εσύ: "το μόνο που μπορώ να πώ με δύο λόγια, ρισκάροντας τραγικά να γίνω γενικολόγος και ασαφής, είναι ότι αυτό που ορίζουμε ψυχική σφαίρα είναι ΑΠΟΡΡΟΙΑ βιοχημικών διαδικασιών στον εγκέφαλο". Αυτό ακριβώς είναι ερμηνεία και αυθαίρετη θέση και όχι επιστήμη. Και δυστυχώς όλοι σχεδόν οι επιστήμονες λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Η επιστήμη μπορεί μόνο να βρει συσχετισμούς μεταξύ συμβάντων και όχι να ερμηνεύσει τη φύση τους!
Το DSM ΙV είναι κάποια αυθύπαρκτη οντότητα;;;!!! Έτσι όπως το αναφέρεις αυτό αφήνεις να εννοηθεί.
Να ρωτήσω και αυτούς που καταστράφηκαν από ψυχιάτρους να μου που τη γνώμη τους; Ή μήπως δεν υπάρχουν τέτοιοι; Πόσοι άνθρωποι σακατεύτηκαν από διάφορα φάρμακα; Γιατί δεν το αναφέρεις και είσαι τόσο θετικά πολωμένος ως προς τη συγκεκριμένη επιστήμη;

Πέρα από τα μετρήσιμα μεγέθη που "αποδεικνύουν" υπάρχει κάτι άλλο; Αν ένας άνθρωπος βιώνει κάτι μη μετρήσιμο, αυτό για τους επιστήμονες είναι πραγματικό και αποδεκτό;

Οκ, δεν είσαι ψυχίατρος, αλλά το υπέθεσα διότι υπέγραψες έτσι και σε αποκάλεσαν γιατρό. Το shrink υποθέτω ταίριαζε με τη διάθεση του σχολίου που έκανες στο κ. Μόρφο.

ATHENA είπε...

ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ...

Ανώνυμος είπε...

(Αθηνά η Νευρολογία με τη Ψυχιατρική είναι σχεδόν άρρηκτα συνδεδεμένες επιστήμες)

Ένα πράγμα μου κάνει εντύπωση σε όλους τους θιασώτες του παραφυσικού: Μπορούν να δεχτούν πολύ πιο εύκολα οποιαδήποτε αυθαίρετη ερμηνεία που δίνει ο οποιοσδήποτε σε μία μη μετρήσιμη για αυτόν ή απλούστερα σε μία μή κατανοητή απο αυτόν εμπειρία, παρά να δεχτεί την ερμηνεία που βασίζεται σε στέρεα βήματα πάνω σε ήδη κατεκτημένη γνώση. Έχει μάλιστα την τάση όχι απλά να ζητά ερμηνείες αλλά να αμφισβητεί. Χειρότερα, όταν ζητήσει απο την επιστήμη τεκμήρια και δεν τα λάβει τότε κάνει party βγάζοντας όποια θεωρία θέλει απο το μυαλό του... "Αφου δεν υπάρχει κάποια έτοιμη ας βγάλουμε μία τώρα".
Η άγνοια είναι ο υπαίτιος... Κανένας άλλος.

Γι'αυό θυσαυρίζουν Λιακόπουλοι, μέντιουμ, παραψυχολόγοι, αστρολόγοι και όλο το συνάφι που εκεμεταλευεται την ανθρώπινη περιέργεια και άγνοια.

Όσο για την αντικειμενικότητα της επιστήμης, άν είχες έστω και λίγο ασχοληθεί με αυτήν να δείς πώς γίνεται και όχι πώς διαβάζεται, θα ήξερες ότι σκοπός κάθε ερευνητή είναι να καταρίψει μια προηγούμενη γνώση. Στην πλειονότητα των επιτημονικών δημοσιεύσεων ή γνώση πάει παρακάτω καταρρίπτοντας μία προηγούμενη ερμηνεία ώς λανθασμένη ή ελλιπη. Πανυγηρίζεις για την καινούργια ανακάλυψη - ερμηνεία ξέροντας ότι πιθανότατα σε λίγα ή περισσότερα χρόνια θα θεωρείται ξεπερασμένη. Και αυτό είναι το μεγαλείο της επιστήμης. Έτσι πήγε μπροστά μέχρι σήμερα. Αυτό όμως δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε οποιονδήποτε να την αμφισβητεί όπως εσύ κάνεις. Αυτό που για 'σένα είναι σήμερα ανερμήνευτο, μεταφυσικό είναι μια αυριανή κατάκτηση της επιστήμης. Που τότε θα δώσει καρπούς. Ενώ τώρα αυτό το άγνωστο άκόμα, ό,τι και αν είναι, προς το παρόν θρέφει Λιακόπουλους.

Όσο για το συγκεκριμένο " "το μόνο που μπορώ να πώ με δύο λόγια, ρισκάροντας τραγικά να γίνω γενικολόγος και ασαφής, είναι ότι αυτό που ορίζουμε ψυχική σφαίρα είναι ΑΠΟΡΡΟΙΑ βιοχημικών διαδικασιών στον εγκέφαλο". Αυτό ακριβώς είναι ερμηνεία και αυθαίρετη θέση και όχι επιστήμη."

αυτή είναι η μέχρι σήμερα γνώση, αυτό είναι που μπορούμε να πούμε μέχρι τώρα. Και να πώ ότι πρίν το γράψω δεν το είπα; Διάβαστο πάλι. Πριν πώ "αυτό που ορίζουμε ψυχική σφαίρα είναι ΑΠΟΡΡΟΙΑ βιοχημικών διαδικασιών στον εγκέφαλο" είπα "ΡΙΣΚΑΡΩ ΤΡΑΓΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΣΑΦΗΣ", και μετά έρχεσαι εσύ και μου λές ότι αυτό είναι ερμηνεία και αυθαίρετη θέση και όχι επιστήμη!!!! Ε, δεν μπορώ να σου πώ όλα όσα είναι γνωστά απο εδώ.

Έχουμε μία αγεφύρωτη διαφορά: Όταν εγώ ανακαλύπτω κενά στην γνώση κάνω πείραμα, παρατήρηση, μέτρηση, βγάζω συμπεράσματα, κατανοώ, ερμηνεύω αν μπορώ και βάζω το λιθαράκι μου σε αυτό που λέγεται γνώση. Όταν εσύ ανακαλύπτεις κενά στην γνώση αραχτός στο κρεβάτι σου βγάζεις θεωρίες και απορρίπτεις στείρα και μηδενιστικά τα πάντα ενώ κάποιο άλλοι τα εκμεταλλεύονται για να πλουτίζουν.

Τουλάχιστον εγώ μιλαω για αυτά που ξέρω, όχι για αυτά που ΔΕΝ ξέρω όπως κάνεις εσύ. Αν εσύ δεν δέχεσαι την επιστήμη ώς αυτόν που θα σου δώσει απαντήσεις τότε εγώ δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι διαφορετικό. Την δέχεσαι όμως και με το παραπάνω όταν αρρωσταίνεις. Εκτός άν προσεύχεσαι για να γίνεις καλά...

Ανώνυμος είπε...

Anonymous έγραψε: "Το DSM ΙV είναι κάποια αυθύπαρκτη οντότητα;;;!!! Έτσι όπως το αναφέρεις αυτό αφήνεις να εννοηθεί."

Λοιπόν:

"Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV, τέταρτη «έκδοση» του 1994) δεν αποτελεί εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Για να πάρουμε μια ιδέα για το τι ακριβώς είναι το DSM-IV, αρκεί να αναφέρουμε ότι στην πρώτη του έκδοση (DSM-I) το 1952 περιελάμβανε 112 «ψυχικές» διαταραχές, στη δεύτερη (DSM-IΙ, 1968) 163, στην Τρίτη (DSM-IΙΙ, 1980) 224, στην τρίτη αναθεωρημένη έκδοση (DSM-IΙΙ-Ρ, 1987) 253 και στην τέταρτη (DSM-IV, 1994) 374.

Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι μέσα σε μόλις 42 χρόνια οι «ψυχικές» διαταραχές στον πλανήτη «αυξήθηκαν» σχεδόν κατά 350%!

Θα έλεγε κανείς ότι ο πληθυσμός του πλανήτη άρχισε να «σαλτάρει» ομαδικά.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πολύ πιο πεζή. Η «έκρηξη» αυτή των «ψυχικών νόσων» δεν οφείλεται παρά στη στενή συνεργασία του ιατρικού κατεστημένου των ΗΠΑ (ο αριθμός των γιατρών αυξήθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια σε ρυθμό πενταπλάσιο εκείνου του πληθυσμού) και του φαρμακευτικού κατεστημένου – ήγουν των φαρμακευτικών εταιρειών. Ως γνωστόν, οι «ψυχικές νόσοι» «αντιμετωπίζονται» –σπανίως «θεραπεύονται»– με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των «νόσων» τόσο μεγαλύτερος και ο τζίρος του ιατροφαρμακευτικού κατεστημένου."

Ανώνυμος είπε...

"Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε"


Στο DSM IV αυξήθηκε ο αριθμός των ψυχικών διαταραχών που περιλαμβάνει γιατί η επιστήμη προχώρησε... Οι διαταραχές διαχωρίζονται μεταξύ τους με μεγαλύτερη σαφήνεια ώστε να δίνεται το κατάλληλο φάρμακο κάθε φορά και όχι ένα για όλα... Μιλας για το 1950 με το 2006! Δεν άρχισε να τρελένεται ο κόσμος. Αυτά τα αστειάκια είναι που με τρελαίνουν τον τρελό... Απο το 1950 μέχρι το 2006 αναγνωρίστηκαν και εγώ δεν ξέρω πόσες χιλιάδες είδη εντόμων. Λές να δημιουργήθηκαν χτές? Υπήρχαν, δεν τα είχαμε περιγράψει.

"Ως γνωστόν, οι «ψυχικές νόσοι» «αντιμετωπίζονται» –σπανίως «θεραπεύονται»– με τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών."

Όντως πολλές απλά αντιμετωπίζονται μόνο, αλλά αυτό ισχύει στην πλειονότητα των περιπτώσεων όλων των ιατρικών ειδικοτήτων. Αλλά αυτό εσύ δεν το ήξερες. Δεν θέλησες όμως να το σκεφτείς, είπες και εσύ να βγάλεις το συμπερασματάκι σου. Έτσι. Αυθαίρετα. Η κατάθλιψη θεραπεύεται για παράδειγμα. Μόλις προχτές μάλιστα καινούργια μελέτη έδειξε πλήρη θεραπεία της κατάθλιψης με μία μόνο δόση ενός νέου (για την κατάθλιψη) φαρμάκου... και μή μου τα πρήξετε τώρα με την κατάθλιψη αν είναι νόσος. Αν θέλετε διαβάστε.

Το DSM IV χρησιμοποιείται και απο τους Έλληνες ψυχίατρους.

Το κακό με τις φαρμακευτικές έχει παραγίνει. Γι'αυτό ΔΕΝ φταίει η επιστήμη ούτε η επιστημονική μεθοδολογία. Ο καπιταλισμός φταίει. Αν εσύ "ανακάλυψες την αμερική" στο πρόσωπο της συνεργασίας των φαρμακευτικών με το ιατρικό κατεστημένο ξέχασες πως αυτό είναι ευθύνη του καπιταλισμού. Εσύ αν ήσουν ψυχίατρος και σου ερχόταν ασθενής με μανία, ψύχωση και επιθετικές τάσεις ας μήν έδινες φάρμακα παρ'οτι το DSM IV σου έλεγε να το κάνεις. Και να πήγαινες στον συγγενή του νεκρού (θύματος του αρρώστου-ψυχοπαθή που ουδεμία ευθύνη φέρει) να του πείς τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα για το Ιατρικό κατεστημένο...

Ανώνυμος είπε...

Περί "στόμφου":


άν είχες έστω και λίγο ασχοληθεί... θα ήξερες

Αυτό όμως δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε οποιονδήποτε να την αμφισβητεί όπως εσύ κάνεις.

Και να πώ ότι πρίν το γράψω δεν το είπα; Διάβαστο πάλι.

...και μετά έρχεσαι εσύ και μου λές...

Όταν εσύ ανακαλύπτεις κενά στην γνώση αραχτός στο κρεβάτι σου...

...εγώ μιλαω για αυτά που ξέρω, όχι για αυτά που ΔΕΝ ξέρω όπως κάνεις εσύ.

Αλλά αυτό εσύ δεν το ήξερες. Δεν θέλησες όμως να το σκεφτείς, είπες και εσύ να βγάλεις το συμπερασματάκι σου. Έτσι. Αυθαίρετα.

...και μή μου τα πρήξετε τώρα...

Αν θέλετε διαβάστε.

Αν εσύ "ανακάλυψες την αμερική" ... ξέχασες...

Και να πήγαινες στον συγγενή του νεκρού... να του πείς τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα...


Δόκτορα που δίδασκες...

Ανώνυμος είπε...

αναμενόμενο το σχόλιο... και δικαιολογημένο.

Τουλάχιστον απο την συζήτηση βγήκαν συμπεράσματα:

1. Μην κρίνεις για να μη κριθείς.
2.Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην πείς
3. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα (εκατέρωθεν)

Ανώνυμος είπε...

Σωστός!!!

ATHENA είπε...

ΝΑ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ
ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ...

ΧΑΧΑΧΑΧ