Κυριακή, Ιουλίου 16, 2006

Σαχαρασία

Έλαβα ένα e-mail σήμερα. Αποστολέας κάποιο, άγνωστο σε εμένα, "δίκτυο αλληλοβοήθειας". Το μήνυμα περιείχε μόνον μια λέξη ["PEACEMAKERS!!!.JPG"] και την αντίστοιχη φωτογραφία. Αυτή:

Προφανώς ο αποστολέας θα έκανε κάποια έρευνα στο διαδίκτυο και θα ανακάλυψε ότι είχα αναφερθεί παλιότερα [στις "κλασικές" Θεαμαπάτες] στον Τζέιμς Ντε Μέο και στη θεωρία του περί Σαχαρασίας. "Ανακάλυψα" τον Τζ. Ντε Μέο πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχα παρακολουθήσει στην Αθήνα μια διάλεξή του. Είχα αγοράσει τότε και κάποιο περιοδικό που εξέδιδε [κάπου βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μου, αλλά πού;]. Αρκετά χρόνια αργότερα εξέδωσε και το βιβλίο Σαχαρασία.

Είχα γράψει κάτι σχετικό και πιο παλιά στο Τρίτο Μάτι [τχ. 85, Μάρτιος 2000]. Ανέφερα μεταξύ άλλων:

Φυσικά θα ενδιαφέρεστε για το θρυλικό και «εξαφανισμένο» για δεκαετίες βιβλίο του Ράιχ, Contact with Space, που εκδόθηκε λίγο πριν από το θάνατό του, το 1957, και όπου περιγράφει τις εμπειρίες και τις ανακαλύψεις του για τα Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα και το ρόλο τους στην ολοένα και μεγαλύτερη ερημοποίηση του πλανήτη. Το βιβλίο αυτό διατίθεται πλέον σε φωτοτυπίες από το Wilhelm Reich Museum (www.somtel.com/~wreich/index.html) στην τιμή των 45 δολαρίων.

Με το φαινόμενο της ερημοποίησης έχει ασχοληθεί και ο μαθητής του Ράιχ James DeMeo, που πριν από λίγα χρόνια είχε δώσει και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη στη χώρα μας. Στη διεύθυνση www.orgonelab.org υπάρχει ο τόπος του Orgone Biophysical Research Laboratory που έχει ιδρυθεί από τον DeMeo. Ο DeMeo έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η ερημοποίηση, που άρχισε περί το 4000 π.Χ. στην ευρύτερη περιοχή της Σαχαρασίας, επηρέασε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στη συνέντευξή του στο www2.flatlandbooks.com/flatland/DeMeo1.html [το link δεν ισχύει πια] και στο άρθρο του σχετικά με τη «Γεωγραφία των Ακρωτηριασμών των Γεννητικών Οργάνων» στη διεύθυνση www.noharmm.org/geography.htm.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα έγραφα στις 2 Απριλίου 2003 στις "κλασικές" Θεαμαπάτες, εν μέσω αναφορών στον πόλεμο κατά του Ιράκ, στις αγγλοσαξωνικές συμμορίες, στον... Θουκυδίδη και στον... Ηράκλειτο:
Ποια είναι όμως τα βαθύτερα αίτια των πολέμων; Όχι δεν αναφέρομαι σε συμφέροντα, ιδεολογίες ή δεν ξέρω γω τι. Ρωτάω γιατί πολεμούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Ή, για να το θέσω διαφορετικά, πότε άρχισαν οι άνθρωποι να πολεμούν μεταξύ τους;

«Από» ανέκαθεν, θα απαντήσουν οι θαυμαστές του πόλεμος-μήτηρ-πάντων.Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε…

«Αχόρταγος» ο άνθρωπος. Και «θωρακισμένος».

«Αχόρταγος», όχι γιατί πεινάει. Αλλά γιατί φοβάται ότι θα πεινάσει. Γιατί αυτό μας λέει το μυαλό μας, που δεν είναι το δικό μας μυαλό. Είναι το μυαλό εκείνων που φοβούνται ότι θα πεινάσουν. Και που μας το έχουν επιβάλει.

Και «θωρακισμένος». Συναισθηματικά, οτιδήποτε. Γύρω στο 4.000 π.χ. αρχίζει η ερημοποίηση της Σαχάρας. Αρχίζουν οι πόλεμοι. Η πατριαρχία. Οι κλειτοριδεκτομές. Το φάσκιωμα των μωρών. Η «θωράκιση». Σαχαρασία. Η περιοχή από τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αφρικής ως τα βάθη της Μογγολίας. Ερημοποιημένη περιοχή. Με τους πιο βάρβαρους κατοίκους. Τους πιο βάρβαρους πολεμιστές. Τους χειρότερους πολέμους. Την περιοχή που γεννήθηκαν οι μονοθεϊσμοί. Όταν χάθηκε ο πράσινος-παράδεισος, ανακαλύφτηκε ο θεός-έρημος.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ιστορία κατακτήσεων, ιστορία πολέμων, ιστορία αχορταγιάς, ιστορία θλίψης. Η ανθρώπινη ιστορία.

Α, ναι! Ολίγος Καστανέντα για τα περί «αχορταγιάς», και ολίγος Ντε Μέο για τα περί «θωράκισης» και «ερημοποίησης»…

Εκτός κι αν ο παπάρας της Ιωνίας είχε δίκιο. Για τον μητροπατέρα όλων. «Από» ανέκαθεν…
Σαχαρασία. Κυριακή μεσημέρι. Η "πόλη στη νέα Σαχάρα", που θα 'λεγε κι ο Χόρχε, έρημη, καυτή και, πάνω απ' όλα, ήσυχη. Ό,τι πρέπει για περαιτέρω έρευνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: