Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2006

Το _ _ _ _ _ _ του Πλάτωνα [IV]

Παρασκευή απόγευμα. Ξυπνάω λουσμένος στον ιδρώτα και στην αγωνία. "Ο καύσωνας", σκέφτομαι, και την ίδια στιγμή αρχίζει να χτυπάει και το ξυπνητήρι.

Φραπές ντεκάφ, και Γερμανία-Αργεντινή. Παιχνίδι basura. Και ζέστη... Κοντεύω να ξανακοιμηθώ, όταν ΟΥΠΣ!, φλασιά το όνειρο.

Ήταν τρεις γέροντες, μουσάτοι κι έτσι. Χλαμυδοφόροι, χιτωνοφόροι, ρασοφόροι, κελεμπιοφόροι - διαλέγετε. Χρώματα ενδυμάτων: εκρού, κυπαρρισί, καφέ.

Κάθομαι απέναντί τους στο αίθριο ενός σπιτιού. Ζέστη, καύσωνας.

Με κοιτάζουν κι οι τρεις τους αυστηρά. Με λούζει κρύος ιδρώτας. Ο ένας γέροντας -ο εκρούς- με καρφώνει με το παγωμένο βλέμμα του και, κουνώντας διαρκώς τον δείκτη του δεξιού χεριού του, στην αρχή με πατρικό και μειλίχιο ύφος και στη συνέχεια με ολοένα και πιο δυνατή φωνή κι ενώ τα μάτια του γυαλίζουν κάπως περίεργα, μου λέει:

"Παιδί μου, είσαι ακόμα νέος κι ο χρόνος θα σε κάνει να δεχτείς απόψεις εντελώς αντίθετες απ' αυτές που έχεις σήμερα. Περίμενε λοιπόν μέχρι τότε για να μπορέσεις να κρίνεις τόσο σπουδαία ζητήματα.

Το πιο σημαντικό απ' όλα, άσχετα πόσο ασήμαντο το θεωρείς τώρα, είναι να σκέφτεσαι σωστά για τους θεούς, ώστε να ζεις ευτυχισμένος.

Στο θέμα αυτό θα σου πω κάτι πολύ σοβαρό. Να θυμάσαι ότι ούτε εσύ ούτε οι φίλοι σου είστε οι μόνοι που έχετε αυτή τη γνώμη για τους θεούς. Υπάρχουν κι άλλοι, πότε περισσότεροι και πότε λιγότεροι, που υποφέρουν από την ίδια αρρώστια.

Εγώ τώρα, που έχω συναντήσει πολλούς απ' αυτούς, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι κανένας από όσους ήταν βέβαιοι στα νιάτα τους ότι δεν υπάρχουν θεοί δεν διατήρησε αυτή την πεποίθηση μέχρι τα γεράματά του. Σε μερικούς, όχι πολλούς πάντως, έγει παραμείνει η εντύπωση ότι υπάρχουν θεοί που όμως είτε είναι αδιάφοροι για τις ανθρώπινες υποθέσεις είτε ενδιαφέρονται αλλά παρασύρονται εύκολα από θυσίες και προσευχές.

Αν θες να μ' ακούσεις, περίμενε μέχρι να σχηματίσεις όσο πιο ξεκάθαρη γνώμη γίνεται γι' αυτά τα θέματα παίρνοντας πληροφορίες από όσο πιο πολλές πηγές μπορείς και προπάντων από τον νομοθέτη, ώστε να καταλήξεις σ' εκείνη που θα σου φανεί πιο αληθινή.

Στο μεταξύ όμως μην τολμήσεις να φερθείς με ασέβεια στους θεούς. Αυτός που θεσπίζει νόμους για λογαριασμό σου και τώρα και στο μέλλον θα φροντίσει να σε διαφωτίσει με ακρίβεια πάνω σ' αυτά τα ζητήματα".
Το ματς πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο Πέκερμαν κοιμάται όρθιος στον πάγκο του, κι εγώ έχω τιναχτεί όρθιος από την πολυθρόνα, έχοντας μόλις "ξυπνήσει" από έναν εφιάλτη.

Τι γίνεται ρε παιδιά;

Υπάρχει live σύνδεση του μπλογκακίου μου με το υπερπέραν; Τώρα πια δεν μας παρακολουθούν μόνον οι ειδήμονες του Παντεπόπτη Οφθαλμού των αστυνομικών και λοιπών υπερεσιών αλλά και οι γέροντες του Πλάτωνα από το υπερπέραν;

Μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής είχα τολμήσει -ο ασεβής- να δηλώσω σε ένα σχόλιο του μπλογκακίου ότι τυγχάνω "άθεός τε και άθρησκος" και δυο ώρες μετά μου την "πέφτουν" οι γέροντες με τσιτάτα από τους Νόμους [888 a-d] του Πλάτωνα;

Έλεγχος; Έλεγχος παντού;

Μήπως, λέω μήπως, η Ιδανική -και Ουτοπική [;]- Πολιτεία του Πλάτωνα αποτελεί ήδη μια απτή πραγματικότητα γύρω μας; Μήπως ο Πλάτωνας, όπως έχουμε ήδη δει, δεν ονειρευόταν τον πλήρη έλεγχο των αρχηγών πάνω σε κάθε όψη της ζωής των ανθρώπων; Τι περισσότερο κάνουν σήμερα οι διάφορες υπερεσίες και τα αφεντικά τους;

Ο δρόμος για το υπερπέραν [Κόλαση] ήταν, και είναι, στρωμένος με τις καλύτερες ουτοπίες, τους καλύτερους μεσσιανισμούς...

Και στις ιδανικές πολιτείες τους, οι νομοθέτες, γεμάτοι αυταπάρνηση, θεσπίζουν νόμους για τους θεούς - πάντα για το δικό μας "καλό".

Αλλά αυτό αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτών των σημειωμάτων για "Το _ _ _ _ _ _ του Πλάτωνα"...

1 σχόλιο:

Psylost είπε...

Μπα δεν νομιζω οτι ζουμε σε πολιτεια πλατωνα style...αφου εξακολουθουμε να κανουμε σεξ για απολαυση και οχι για τεκνοποιηση!