Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006

Το Γκόλεμ του Πλάτωνα [VII]


Γκόλεμ: ιδού η λέξη που κρυβόταν... κάτω από τις παύλες στον γενικό τίτλο των σημειωμάτων "Το _ _ _ _ _ _ του Πλάτωνα".

Στην εβραϊκή λαϊκή παράδοση, το γκόλεμ ήταν ένα ανθρωποειδές πλάσμα φτιαγμένο από ανόργανα υλικά [raw material] στο οποίο όμως κάποιοι ευσεβείς ραββίνοι κατάφερναν να εμφυσήσουν ζωή μέσω κάποιων καββαλιστικών μυστικών.

Σύμφωνα με τον θρύλο, δημιουργός του Γκόλεμ ήταν ο Μαχαράλ ["ο δάσκαλός μας και ραββίνος"] Λεβ της Πράγας, ένας διάσημος καββαλιστής, φιλόσοφος και ταλμουδιστής, ονόματι Ιούδας Λεβ μπεν Μπεζουλήλ [1525-1609]. Ο Λεβ δημιούργησε το Γκόλεμ για να προστατεύσει τους εβραίους της Πράγας από τους αντισημίτες που τους κυνηγούσαν.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή του θρύλου, το Γκόλεμ τελικά στράφηκε ενάντια στον δημιουργό του και τον σκότωσε.

Όταν στις 27 Ιουνίου, ξεκινούσα αυτή τη σειρά σημειωμάτων σχετικά με "Το Γκόλεμ του Πλάτωνα", δεν φανταζόμουν ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα επιβεβαιωνόμουν με τόσο τραγικό τρόπο. Οι εβραίοι, για να προστατευτούν, επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα Γκόλεμ, το οποίο έχει πια αρχίσει να στρέφεται εναντίον τους - και όχι μόνον εναντίον τους.

Και το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκονται δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες το κράτος του Ισραήλ, δεν είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαπαιδαγωγούνται οι εβραίοι εδώ και αιώνες, αλλά και αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο εδώ και χιλιετίες κάποιοι ραββίνοι αποφάσισαν να επιβληθούν πάνω στους συμπατριώτες τους.

Έχουμε αναφερθεί ήδη στα όσα κάποιοι εβραίοι "καταλογίζουν" στον Πλάτωνα. Ο Πλάτωνας ονειρεύτηκε μια κοινωνία στην οποία οι άρχοντες-βασιλείς-ιερείς-φιλόσοφοι θα επέβαλαν τον πλήρη έλεγχό τους πάνω σε κάθε όψη της ζωής των πολιτών. Κι αυτό κάποιοι το κατάφεραν. Και το Γκόλεμ που δημιούργησαν στρέφεται πια και εναντίον τους... Και το χειρότερο όλων είναι το ότι οι πλέον αρμόδιοι δεν το καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να το καταλάβουν...

Αυτή η σειρά σημειωμάτων για "Το Γκόλεμ του Πλάτωνα" θα είναι η εξιστόρηση της δημιουργίας αυτού του τέρατος, της εξέλιξής του, της καταστροφικής δράσης του. Και του ψυχορραγήματός του -σ' αυτούς τους "έσχατους καιρούς"- που απειλεί να παρασύρει μαζί του ολόκληρες κοινωνίες. Αν όχι ολόκληρη την ανθρωπότητα...

ΥΓ. Το εξώφυλλο του κόμικ περιοδικού για το "Plato's Golem" είναι δικό μου "δημιούργημα".

2 σχόλια:

1 είπε...

Γενναίοι, ευγενικοί και αγαπητοί αναγνώστες μου, λόγω -σχεδόν- ανωτέρας βίας, η στήλη θα σιγήσει για περίπου μία εβδομάδα.

Θα είμαστε και πάλι μαζί 1 ή 2 Αυγούστου, πριν αποχωριστούμε και πάλι για τα καλά.

Να περνάτε όμορφα...

ATHENA είπε...

καλα να περνας Χρηστο!

περιμενουμε το κυριως πιατο...


φιλια

α.